top of page
Tarwe veld

Kennis van zaken & expertise

Onze jarenlange ervaring in het vakgebied maakt dat wij de vraag en wanhoop van de patiënten begrijpen. Door onze holistische benadering weten wij bij patiënten een dusdanige vermindering van klachten te bewerkstelligen dat zij duidelijk een betere kwaliteit van leven krijgen.

 

In overleg met de patiënt stellen wij een behandelmethode voor, deze wordt gemonitord en geëvalueerd. Heel belangrijk is dat de patiënt een luisterend oor geboden wordt, na gevoelsmatig van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, zonder vermindering van klachten. Ons onderscheidend vermogen is de focus op dit specialisme, de multidisciplinaire & holistische benadering en de resultaten die worden geboekt.

Onze activiteiten

Voor patiënten

De Maag Darm Kliniek is er voor de patiënt die onverklaarbare buikpijn heeft, en veelal na een lang traject bij huisarts en ziekenhuis, geen verbetering heeft ondervonden. In een gastvrije omgeving wordt er een individueel behandelplan gemaakt waarbij wij op holistische wijze te werk gaan en diverse behandelmethoden inzetten. De patiënt beslist mee in het te voeren traject, gezamenlijk komen wij tot  de behandelstrategie. Het doel is zorg te verlenen waar je als patiënt tevreden mee bent, waardoor klachten verdwijnen of dusdanig verminderen dat de levenskwaliteit sterk verbetert. 

Voor huisartsen 

Wij zijn gespecialiseerd in uit-gediagnosticeerde patiënten die onverklaarbare buikpijn hebben en veelal het label PDS hebben gekregen. Wij zetten de individuele zorgbehoefte van de patiënt centraal, nemen de tijd voor de patiënt en komen met de patiënt tot de behandelstrategie waarna wij een concreet behandelplan opzetten. Hierdoor gaan patiënten tevreden terug naar de huisarts. Wij werken volgens "state of the art" inzichten en richtlijnen, hebben heldere communicatie en een goede bereikbaarheid hoog in het vaandel staan en onderhouden samenwerkingen met andere zorgverleners in het (PDS) veld.

Behandelmogelijkheden bij PDS

Bewezen behandelingen zijn:

 

 

Uitgebreide informatie over deze behandelingen, inclusief de voor- en nadelen, vind je in de Keuzehulp PDS

FODMAP dieet bij PDS

Bij het FODMAP-beperkte dieet worden bepaalde typen koolhydraten uitgesloten die veel luchtvorming in de darmen veroorzaken. 

Het is verstandig om daar een diëtist voor in te schakelen om een tekort aan bijvoorbeeld vitaminen en mineralen te voorkomen. 

Medicijnen bij PDS

Er zijn bovendien verschillende soorten medicijnen en zelfzorgmiddelen. Er zijn medicijnen die tegen pijnklachten werken maar ook medicijnen die werken bij obstipatie of juist diarree.

Antidepressiva hebben invloed op de serotoninespiegel. Dit stofje is in de hersenen actief maar ook in de darmen. Het is van invloed op de pijnklachten en op de beweging van de darmen. Patiënten met een depressie krijgen overigens vaak een andere dosis dan PDS patiënten. 

Probiotica helpen juist weer goed tegen een opgeblazen buik.

 

Hypnotherapie:

Bij hypnotherapie krijg je oefeningen waarbij je je bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een 'warme, zachte buik', terwijl je heel ontspannen bent. Die gedachtenbeelden kunnen invloed hebben op de darmwerking.

 

Er zijn ook een aantal veel gebruikte niet-bewezen behandelingen waar veel PDS-patiënten baat bij (lijken te) hebben:

  • Aanpassing van de voeding (muv het FODMAP dieet)

  • Therapieën (Ontspanningsoefeningen, Mindfulness, Osteopathie. Orthomoleculaire geneeskunde)

  • Medicijnen (mebeverine en iberogast)

  • Supplementen (muv probiotica)

Logo MDKliniek.png
bottom of page